Ha szívesen időzöl Jane Austen korában, sétálnál a hajdani Cranford utcáján vagy Downton Abbey falai között, netalán vásárolnál a 'The Paradise' áruházban, jó helyen jársz. Kizárólag romantikus HÖLGYEKNEK!

2011. április 13., szerda

KéziMunka

Nem kedvelem ezt a szót. Számomra nem munka, inkább örömszerző időtöltés. Voltak már néhányan akik megjegyezték, hogy "meglátszik mennyi időd van". Nem tagadom, van. Egyenlőre.
Nekik biztos hogy nem volt elég:


 


Néhány éve eltöltöttem jónéhány alkalmat egy munkaügyi központ várójában. Az emberek nagy része (jó sokan voltak, és mindenki munkanélküli) 2-3 órát üldögélt ott. Mindössze egyszer láttam valakinél könyvet, és egyszer sem kézimunkát (magamat kivéve)!
Egyetlen ember vette a bátorságot hogy odajöjjön és megszólítson, hogy ugyan mi a csudát művelek. Hajócsipkét készítettem akkoriban. Ez a hölgy az ügyintéző hölgy volt. Hát nem elgondolkodtató?
A képeken levő asszonyok sorsát nem kívánom senkinek. Vagy ki tudja... Mindenesetre néha tartok tőle hogy egyszer majd újra eljön az az idő, amikor nem csupán hobbiból fonunk, kötünk, horgolunk. Most pedig örülök annak, hogy nem kényszerűségből  kézimunkázom, hanem kedvem szerint és csak annyi időt fordítok rá, amennyit szeretnék.

A képek származási helyei: 
http://photos.shetland-museum.org.uk/index.php?a=subjects&s=item&key=SYToyOntpOjA7aTozNTE7aToxO3M6ODoiS25pdHRpbmciO30=&pg=67  
http://photos.shetland-museum.org.uk/index.php?a=subjects&s=item&key=SYToyOntpOjA7aTozNTE7aToxO3M6ODoiS25pdHRpbmciO30=&pg=77  
http://photos.shetland-museum.org.uk/index.php?a=subjects&s=item&key=SYToyOntpOjA7aTozNTE7aToxO3M6ODoiS25pdHRpbmciO30=&pg=69

5 megjegyzés:

  1. Hangulatos fotók. Főleg a második képen, a néni arcán nem szenvedést látni, hanem azt, hogy örömét leli abban, amit csinál. Biztos nem is depressziós. :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ezt a menetközbeni kötést képen láttam már, de nehezen tudom elképzelni, hogy is lehet.
    Igen, az ismerős szöveg, hogy a kézimunkázás egyenlő a ráéréssel. Főleg azoknak, akik nem értenek hozzá.
    Különben bárhol másutt, de a munkaügyi központban én sem kézimunkázom.

    VálaszTörlés
  3. Véleményem szerint Alkotónkhoz hasonlítva természetes, hogy az embernek is egyik alapvető tulajdonsága hogy munkálkodik, újat alkot, és örömét leli benne. Már amennyiben az ember még hasonlít, vagy képes visszatérni eredeti önmagához.
    Maria: de miért?

    VálaszTörlés
  4. Köszi a fotókat és a linkeket, nagyon szeretem az ilyen képeket!
    Részemről szeretek "hasznos" dolgokat kötni, bontott pulcsiból, olcsó de jó (turis) fonalból valami újat, hordhatót készíteni.
    Igen, elgondolkodtató, és a legtöbb ember órákat ül a TV előtt, ezt tudva nem értem, amikor azt mondják, hogy nincs idejük kézimunkázni.
    Ja, és a "kéziszórakozás" szó is eszembe jutott, itt olvastam, szerintem bevezetésre érdemes kifejezés: http://kotogetokata.blogspot.com/2010/07/kezimunka-nemesit.html.

    VálaszTörlés
  5. Igen, jártam én is ezen a helyen (munkaügyi K.) és én ugyanazt tapasztaltam, csak ideges emberek,akik csak morogtak, hogy menyit kell várni. Én meg magamban mosolyogtam rajtuk, mert nyugodtan horgoltam, vagy pici munkákat varrtam, így hamar telt az idő! Miért nem jut ez másnak is eszébe? Talán nem jó a világszemléletük!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...