Ha szívesen időzöl Jane Austen korában, sétálnál a hajdani Cranford utcáján vagy Downton Abbey falai között, netalán vásárolnál a 'The Paradise' áruházban, jó helyen jársz. Kizárólag romantikus HÖLGYEKNEK!

2011. május 10., kedd

Lilakáposzta

  A káposzta mindenféle formában kedvemre való eledel. Mostantól fogva azonban már nem csak főzésre fogom használni! Igen!! Kipróbáltam! Zelnice "Piktor Péntek tanfolyama" nagy hatással volt rám, és miután jól sikerült a dióbarkával tett kísérletem, nem nyughattam.
  Egész hétvégén motoszkált a fejemben, és alíg vártam hogy hétfőn hazaérjek az ABC-ből egy 70 dkg-os lilakáposztával. Kb. 3 liter vízbe daraboltam bele, és feltettem főni. Talán 1 órát főztem, leszűrtem, és visszatettem a tűzhelyre. 2 kávéskanál timsót kevertem el benne, és beletettem a kis próbafonalamat, 2 dkg-nyi bontott gyapjút. Illetve nem az egész vízbe, hanem egy kissebb mennyiséget kivettem belőle, és abba. A nagyobbik felébe egy (valószínűleg pamut) szoknyát tettem. Körülbelül még egy órát főztem, és a festőlében hagytam kihűlni. Az alaplé erősen rikító sötétlila színű volt, sőt benne a fonal is. Ám miután kivettem, mostam (mindig átmosom samponos vízben, hogy hadd jöjjön ki ami ki akar), öblítettem és megszárítottam, a végeredmény ilyen lett: 


A szoknyában még kevesebb szín maradt, azzal legközelebb nem próbálkozom, de a fonal tetszik. A fotóhoz képest  talán egy picikét szürkésebb itt a szobában, de épp a "fáradt"-sága tetszik benne. Ami kicsit zavaró lehet még, a nehezen illanó "illat". Bár jó minőségű öblítőt használtam az utolsó öblítésnél, az eredetiből azért maradt vissza benne. De nem aggódom, majd csak elszáll! :)

9 megjegyzés:

  1. Egy újabb sikeres kísérlet, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Kellemes színe lett! Egyszer én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép finom szín lett. ezt majd én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. tényleg szép szín! mennyire tartós?

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett, gratulálok! :)
    Előző nyáron én is próbálkoztam (kisebb nagyobb sikerrel) a növényi festéssel, de lilakáposztával még nem. De... mielőbb ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  6. Kellemes színe lett. Én nem értek a festéshez, én csak nézni szeretem

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindegyikőtöknek!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó szín! Köszi a "receptet"!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...