Ha szívesen időzöl Jane Austen korában, sétálnál a hajdani Cranford utcáján vagy Downton Abbey falai között, netalán vásárolnál a 'The Paradise' áruházban, jó helyen jársz. Kizárólag romantikus HÖLGYEKNEK!

2013. november 22., péntek

Kendő shetlandi stílusban

    Azon gondolkodtam, miért is kezdtem el ezt a vállkendőt kötni... Aztán rájöttem. Egy Ercsutól vásárolt fonal (Alpissima, 30%  alpaca, 30% merino, 40% acril, 50g/400m) volt az, amivel először nem tudtam mit kezdeni. 
    A csipkék nálam jóval vékonyabb fonallal készülnek általában, ez a kendő viszont látszólag az Alpissimához hasonlóból. Különös volt, kicsit olyan hatású, mintha egyágú, kézzel font lenne, icipicit rusztikus, nem teljesen egyforma sodrású, és kissé "szőrös". Ettől olyan natúros kötésképe van, ami a természetes gyapjú-színből is adódik persze.
    A japán Keito Dama újság 2012. évi 153. számában levő kép és rajz alapján, 3 mm -es tűvel készítettem. A shetlandi stílusú csipkeszegélyt merőlegesen kellett a kendő szélére rákötni. Nagyon egyszerű hasonló stílusú, lustakötésű, tetszőleges csipkeszegélyű kendőt készíteni. A méretei: 132 cm széles, 66 cm magas, 8 dkg. 


Nem szoktam általában a sajátjaimon kívül képet feltenni, de most azért mutatom az eredetit is, mert olyan romantikus ezzel a vörös hajjal...

kép: Keito Dama 2012./153

2013. november 17., vasárnap

Villámpulcsik

   Miközben egy borongós napon pakolásztam a ruhásszekrényemet, megállapítottam hogy sürgősen pulcsira van szükségem. 
   Lázas mintakeresésbe kezdtem. A fő szempontom a gyorsaság és egyszerűség volt. 
Félretettem a folyamatban lévő vállkendőt, és tényleg hamar készen is lettek az új felsőim. Minden szempontból a szürke nyerő. A fonal csodás, a minta is nagyon tetszik, öröm volt kötni (és viselni is az).


Én a "The Knitter" magazin 57.számából kötöttem, a Ravelry-n így van fenn:  A twisted little raglan
Fentről kezdődik a kötése, mindenhol körben készül, és nagyon tetszik a raglánból induló, majd az oldalán és ujján végigfutó egyszerű harmonikaszerű minta. A fonal: Ice Yarns Master Alpaca (50% akril, 25% merino, 25% alpaka) és csodás! Finom, nagyon puha, nem szúrós, nagyon könnyű és kiadós. Ez a pulcsi 24 dkg-os lett.

A következő darab viszont már kicsit... hmm... nem annyira tetszik.

.
 
   A minta a Drops-tól van, én még az angolból kötöttem, de már magyarul is elérhető. A link: Morning Mist Sweater
Kicsit átalakítottam, a lustakötéses részeket is simán kötöttem. A látszat ellenére alulról kezdődő, de ez is szinte mindenhol körben kötött, varrás nélküli. 
A mintával nem volt gondom, inkább a fonal kötésképe nem jön be annyira mint azt korábban képzeltem. Ice Yarns, 40% akril, 40% gyapjú, 20% polyamid. 37 dkg-ra volt szükség belőle ehhez a pulcsihoz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...