Ha szívesen időzöl Jane Austen korában, sétálnál a hajdani Cranford utcáján vagy Downton Abbey falai között, netalán vásárolnál a 'The Paradise' áruházban, jó helyen jársz. Kizárólag romantikus HÖLGYEKNEK!

2012. február 29., szerda

'Saját-ságos'

   Nem csak csipke-mániát vélek felfedezni magamon..., 'baktus-mániát' is.
Legtöbbször mikor ránézek egy saját fonású fonalamra, egy ilyen típusú kendő jut rögtön eszembe. Szeretem nézni ahogy a színátmenetek olyan simán, nyugalmasan futnak végig.
   A jól bevált formára kerestem egy egyszerű szegélymintát, így lett 'sajátságos'. No meg persze a saját festésű és fonású fonaltól (már mutattam itt).
   A 10 dkg- ból csak épp annyi maradt, hogy hirtelen felindulásból horgolótűt ragadtam, és addig forgattam az 'elmémmel' együtt, míg egy kis virágot nem alkottam. Kitűző alapra varrtam fel.
   A sálszerű kendő 112 cm hosszú, 28 cm magas lett, 3,5-ös tűvel készült.


 

2012. február 21., kedd

Nemes és egyszerű

Suri Alpaka:
   "Az alpakák Dél-Amerikában az Andok hegység országaiból, Peruból, Csilléböl és Bolíviából származnak. Jól alkalmazkodtak a szélsöséges idöjárási viszonyokhoz és a gyér takarmányhoz. Az alpakákat Dél-Amerikában is elsösorban a kiváló gyapjúja miatt tartják de itt a húsát is fogyasztják valamint a börét is hasznosítják."
   "Az alpakáknak két fenotípusa található. A világ alpaka állományának 93%-a Huacaya alpaka. A Huacaya alpaca gyapjúja rövidebb, tömött és göndör, hasonlít a juhgyapjúra. Ez a fajta adja a több gyapjút.
   A másik megjelenési formája a Suri. A Suri alpaca kisebb, a gyapjúja hosszú és nem hullámos, a gyapjú finomabb, vékonyabb a szálvastagsága és rugalmasabb.
A legnagyobb különbség a két típusú gyapjú között, hogy míg a Huacaya gyapjúja meleg addig Suri gyapjúja hüvös tapintású."
   Ezek a részletek innen származnak, ahol alpaka gyapjút is értékesítenek: Magyar alpaka - Az első magyar minőségi alpakatenyészet
    Bár az én stólám alapanyaga nem innen való, de 100% valódi Suri alpaka, GGH márkájú extrafinom fonal (25g/133m) szürkés árnyalatú színben. Azért választottam a kínálatból az 'unalmas szürkét', mert a természetességhez a legközelebb szerettem volna maradni.
   A 10 dkg-ot szine az utolsó méterig 'elkötöttem' 3,5-ös tűvel. Nem volt egyszerű a mintaválasztásom ehhez a fonalhoz. Rengeteg (legalább 6-7) próbakötést készítettem, mert valahogy a sok finom szösz nem akarta szépen mutatni a mintát. Végül a Party Lace -nél maradtam. 
   175 cm hosszú, és 54 cm széles lett. Nagyon kellemes, érdekesen puha tapintású. Öröm volt készíteni!

2012. február 8., szerda

'Pörgős'

   No én az nem vagyok... bezzeg a rokkám orsója mostanában...!
A fényképező masinát is sikerült életre keltenem, így megmutatom milyen fonalaim készültek az utóbbi időkben. 
   Az eddigi fonásaim alkalmával mindig kétágú fonalakat sodortam. Mivel két orsóra készítettem, az egyik hossza természetesen mindig rövidebb lett egy kicsit a másiknál, így a maradékon gyakoroltam a háromágú fonal készítését navajo technikával. Elérkezettnek láttam az időt hogy egy teljes adagot (nálam ez tíz dekát jelent) ilyen módon készítsek el. Magam festette lilás színárnyalatú Rikkeréktől származó finom merino volt az alapanyag, amit nagyon vékonyra és egyenletesre igyekeztem fonni. Ezután következett a hurkolásszerű sodrás. Íme a végeredmény: 

a megfestett gyapjúszalag
5 dkg szobai fényviszok között, az arányok kedvéért

   Kicsit vastagabbra fontam a következő 20 dekányi 'puhaságot', és tovább gyakoroltam a frissen elsajátított technikát. Ezúttal egy nagyon színes, de meglehetősen pasztell árnyalatú fonal került le az orsómról.


    Ezek után úgy döntöttem tovább gyarapítom kétágú fonalaim sorát. Egy számomra új típusú, erősebb szálú 'bundagyapjúval' ismerkedtem meg, 'Ariadne' jóvoltából. Amennyire tartottam tőle, annyira élveztem a fonását. Nem lehetett ugyan annyira egyenletesen simára készíteni, de nem bántam, sőt hagytam hogy kicsit egyenetlen legyen. Gyorsan haladtam vele annak ellenére, hogy közben itt-ott apró kis növényi maradványokat kellett kiszedegetni. Ráadásul olyan barnával tarkított élénk zöldre sikerült festenem ezt a tíz dekát, ami igazán üdítőleg hatott a kedvemre (a kedvencem azért nem lett).


   Van még készen fonal, meg kötés is, de majd a következő alkalommal folytatom megmutatásukat. Inkább azt a videót teszem még ide ami nekem a legjobban tetszett a navajó technikájú cérnázásról.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...